Familjen Erebrandt (och glad midsommar!)

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg som för närvarande har knappt 100 gilla-markeringar. Jag berättade om familjen Erebrandt:

”Varje fotografering jag gör lämnar ett avtryck hos mig. Vi skrattar tillsammans, flamsar runt, delar med oss av erfarenheter, bara pratar. För ett litet tag sedan gjorde jag en fotografering som jag alltid, alltid kommer minnas.

Det här är familjen Erebrandt. Mamma Sara, pappa Pontus och lillasyster Elsa. I mitten, på den stora bilden, är storasyster Linnéa. När jag hade tagit just den här bilden på henne utbrast hon: ”Wow, vad fin jag är!” och log med hela ansiktet.

Att hon sa så betyder mycket för mig. För en tid sedan överlevde Linnéa en hjärntumör stor som en tennisboll i bakhuvudet. Att läkarna gång, på gång, på gång missade den och vägrade familjen hjärnröntgen är bara bortom mitt förstånd. Läkarnas miss höll på att kosta Linnéa livet.

Men nu står hon ändå där, framför min kamera, helt förundrad över hur fin hon själv är på bilderna jag har tagit. Jag! Jag har tagit bilder som blir minnen för livet för en familj som varit i helvetet och vänt. Och jäklar vad de har vänt, för en gladare, kramigare och härligare familj får man leta länge efter. Väldigt länge! De är fighters utan dess like.

Det är en så fantastisk känsla: Mitt jobb spelar roll.”

Så här här ni mina favoritbilder från vår fotografering tillsammans. Jag tyckte det var ett perfekt sätt att önska er Glad midsommar på!

b2

b1

b3

b5

b4'

b8

b6

b7

b10

b9

b11b13

b12

b14

b17

b15

b16

b19

b18

Lilla Elsie

Det finns dagar där allt bara sitter. Dagen då jag träffade lilla Elsie, 9 månader, var precis en sådan dag. Ljuset, vädret, skärpan – allt! Och Elsie var precis hur mysig och snäll som helst. Och vansinnigt söt! Tack Elsie och mamma Emelie för en jättefin fotografering.

Är ni också intresserade av en fotografering? Bokning: info@juliaekmanphotography.se.

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

b12

Throwback – Hilda

 Jag ska inte ljuga – det var fullkomligt svinkallt. Men, Hilda är en tapper modell som sätter konsten framför allt, och vi åkte genomfrusna men nöjda efter den här fotograferingen i vintras. Jag är så glad att värmen är på väg tillbaka och att man numera kan fota utomhus utan underställ!

Jag insåg att jag inte visat så många bilder hittills, så här kommer ett helt inlägg med bilder på sjukt fina Hilda. Enjoy!

b1

b2

b5

b10

b9

b3

b4

b6

b7

b8

Anton & Natalie

 Tidigt i höstas bokade Anton och Natalie en fotografering som skulle vi skulle göra i samband med deras ettårsdag tillsammans. Och förra veckan var det alltså dags! Jag var så fruktansvärt nervös inför vädret – alla vet ju hur en januari i Borås kan se ut. Men så fick vi ett winter wonderland med solsken! Finaste miljön, finaste ljuset och finaste paret – blir inte mycket bättre än så!

Tack Natalie och Anton för att jag fick ta de här bilderna på er! ♡

b1

b2

b3

b4

b6

b5

b8

b9

b10

b7

Vad, när hur – Nyföddfotografering

Vid årsskiftet 2013-2014 testade jag för första gången på nyföddfotografering. Jag gjorde några testfotograferingar för att se om detta var något som jag skulle vilja erbjuda som tjänst inom företaget. Efter bara några fotograferingar var jag helt och hållet fast i detta koncept, och under hela 2014 träffade jag flera små bebisar och deras föräldrar. Trots att nyföddfoto är bland det roligaste jag vet att syssla med, tar det ganska lite plats i kalendern och i mina sociala medier. Det tycker jag det ska bli ändring på under 2015, så här kommer ett inlägg med en hel del information om vad en sådan fotografering innebär.

Bilder från nyföddfotograferingar finns längst ner i inlägget. För fler foton, se: http://www.juliaekmanphotography.se/portfolio/nyfodd/

___________________________________________________________________________________________________

Vad?

Nyföddfotografering, ofta kallat newborn, är barnets allra första fotografering.  Konceptet är hämtat från USA, och under de senaste åren även fått stort genomslag i Sverige. Typiskt för denna sorts fotografering är att man tar sovande bilder på nykomlingen, ofta i söta ”poser”. Självklart tar vi bilder på när bebisen är vaken också ifall det önskas. Bilderna kan tas både enskilt och tillsammans med syskon och föräldrar.

När?

En nyföddfotografering sker allra helst när barnet är runt 5 dagar gammalt, men inte äldre än 2-3 veckor. Under den här tiden i livet sover bebisen som allra mest, vilket är en förutsättning för att få de gudomligt söta sovbilderna. När bebisen börjar bli ett par veckor är den såpass gammal att den börjat upptäcka omgivningen och dessutom sover lite mindre. Då är det betydligt svårare att ”jobba” med bebisen och skapa dessa typiska nyföddbilder.

Eftersom att det är så viktigt att genomföra fotograferingen när barnet är såpass nyfött, är det bra om man hör av sig till mig och bokar nyföddfotografering ett par-tre månader i förväg. Jag antecknar bebisens beräknande födelsedatum i min kalender, och försöker därefter hålla det någorlunda lugnt med fotograferingar veckan runt detta datum. Detta för att ni direkt ska kunna höra av er när bebisen är född, så att vi kan göra en fotografering några dagar efter.

Hur?

Så, hur går det till under själva fotograferingen? En nyföddfotografering sker alltid hemma hos kund, så jag kommer hem till er och gör fotografering i hemmamiljö. Detta upplever jag ofta är väldigt uppskattat av mina kunder, då det kan vara lite trixigt att komma iväg med en liten nyfödd till en helt ny miljö. Många blir förvånade när jag säger att bilderna är tagna hemma hos kund och inte i en studio. Men allt jag behöver är ett rum med hyfsat bra ljus, allra helst framför ett större fönster, och ett par kvadratmeter att vistas på. Jag har gjort nyföddfotograferingar i såväl vardagsrum och kök, och var vi tar fotona är inget som syns i efterhand.

Jag har med mig allting vi behöver under fotograferingen: en saccosäck för bebisen att ligga på, filtar i olika färger och kuddar att puffa upp med. Den klassiska nyföddstilen innehåller ofta ganska mycket rekvisita, såsom små dräkter, tyllkjolar och liknande som bebisen får ha på sig. Jag föredrar att fokusera på det naturliga och jordnära, och fotar alltsomoftast bebisen precis som den är: minimalt med rekvisita och fokus på den fina bebisen. Finast blir bilderna om bebisen är helt avklädd, kanske med undantag för blöja. Kläder kan ofta dölja en stor del av bebisen, och det är de fina, genuina bilderna jag strävar efter. Då är det allra bäst om bebisen är naken, så att man får se allra gosiga skrynklor och vrår på den lilla kroppen!

Eftersom att bebisen fotas utan kläder, händer det lätt att den börjar frysa. Och en kall bebis är en ledsen bebis! Vrid därför upp värmen i huset samma dag som vi ska ha fotograferingen, eller varför inte tända en brasa?

Det som är den klassiska nyföddstilens signum, är att man ofta placerar bebisen i olika ”poser”. Det finns en mängd olika sätt att placera bebisen på, men även här strävar jag efter att få så naturliga bilder som möjligt, och håller mig därför till mer okonstlade poser, på såväl mage, rygg och på sidan.

Under fotograferingen är det viktigt att ha minst en person till hjälp, allra helst mamman och/eller pappan till barnet. Nyföddfoto handlar om att hela tiden göra finjusteringar, och då är det alltid bra med många extra händer.

Det kan ta ett tag innan bebisen kommit till ro och somnat såpass djupt att kan börja arbeta med olika poser. Ofta krävs det en och annan omgång mat och blöjbyte innan bebisen somnat. En nyföddfotografering tar tid – allt mellan 1 timme till 3 timmar. Jag avsätter i stort sett halva dagen för er fotografering, för att vi verkligen ska ha tid att ta de bilder vi önskar.

Självklart tar vi bilder tillsammans med äldre syskon och föräldrar också om det är något ni önskar.

Har du funderingar eller vill boka en nyföddfotografering? Skicka ett mail info@juliaekmanphotography.se.

___________________________________________________________________________________________________

Några av mina absoluta favoritbilder inom nyföddfoto – nämligen lilla Rut. Läs hennes föräldrars fina ord om mig efter fotograferingen:

”Julia är en helt fantastisk tjej och otroligt duktig fotograf. Vi är så glada över de fina bilder hon tog på vår 6 dagar gamla flicka och hennes treåriga storebror. Inte helt enkelt att få dessa två barn att posera som man önskar, men Julia med sitt lugna proffsiga sätt lyckades fånga de ögonblick som man knappt tror är möjliga att få till på bild. Vi vill varmt rekommendera Julia som fotograf!”

b1

b2

b3

b4

b5

Lille Alfred

b1

b2

b3

b4

b5

Arvid, Svea & Tage

 Strax innan jag åkte till Sydafrika träffade jag dessa tre sötnosar: Storebror Arvid och småsyskonen Svea och Tage. Bilderna vi tog blev till en uppskattad Fars Dag-present. Min far, han fick ett blombud från andra sidan jordklotet istället. 

I nästa blogginlägg tänkte jag skriva litegrann om mina nyföddfotograferingar, eller newborn som de brukar kallas. Om du eller någon du känner väntar en liten i år, så får ni inte missa att läsa om detta.

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

b12

Vinterfotografering

Jag får väldigt många mail med frågor om att göra en barnfotografering under vintern. Vintern är en årstid jag älskar att fota under på grund av det otroligt fina, skira, milda ljuset. Barnfotografering under vintern är något som många vill boka, men samtidigt är det många av er som undrar ”går det?”. Och det är såklart att det går!

När man gör en barnfotografering under vinterhalvåret finns det några saker som skiljer sig från en fotografering där vädret är varmare. För det första bör inte barnet vara alltid för litet och känsligt för kyla. Var gränsen går känner ni själva – ni känner ju era barn bäst! De yngsta barnen jag fotat under vinterhalvåret har varit strax under året gamla, och det har funkat jättebra – trots minusgrader. Är era barn för små för en fotografering utomhus vid den här tiden, kan vi prata om att ordna en fotografering inomhus hemma hos er, alternativt en fotografering till våren istället.

Något som är otroligt viktigt vid en vinterfotografering är kläderna. Många av er skriver ”Jag vill boka en vinterfotografering, men hur skulle det se ut med stora, bylsiga overaller?”. Det viktigaste är givetvis att barnen är varmt klädda. Men varma kläder behöver inte vara fula, eller stora och krångliga! Tänk lite Barnen i Bullerbyn-stil! Jag brukar rekommendera att ni klär barnen lager på lager, gärna i tjocka stickade kläder, ull, osv. Ta gärna en titt på bilderna längst ner. Supersöta – och varma – Eliza, ett år gammal.

Något annat som skiljer sig från en vanlig vår-/sommar- och tidig höstfotografering, är planeringen av fotograferingen. Jag har alltid en genomtänkt idé för hur fotograferingen bäst går till, men vid en vinterfotografering är allting ännu mer genomtänkt och bestämt i förväg. Jag provfotar noggrant i förväg och bestämmer exakt plats, bestämmer exakt rekvisita i förväg tillsammans med föräldrarna, och har kort och gott en färdig plan att gå efter. Allting för att det ska gå så smidigt som möjligt med en effektiv fototid.

Bus och lek är extra viktigt när man fotar ute i kylan, så att barnen håller sig så varma och glada som möjligt under hela fotograferingen. Det är också jättebra om föräldrarna eller äldre syskon också busar och ”hjälper till” för att hålla humöret uppe. Att ta med någon god muta av något slag, t.ex några kex eller en ask russin, brukar också hjälpa till.

En faktiskt inte helt ovanlig fundering är det här med rinnande och röda näsor på bild. Inga problem – skulle det uppstå och ni vill ha bort det, ja då redigerar jag helt enkelt bort det.

Något som spelar en avgörande roll är såklart vädret. Vid regn och rusk ställer vi in, och bokar om till en dag då vädret visar sig från en bättre sida. Och där kommer vi in på den kanske allra vanligaste frågan: Men det är ju ingen snö! Vi vill ha snöfoton! Jag förstår er helt, vackra snöfoton är nog något som alla vill ha! Tyvärr är det väldigt få tillfällen per år då snön ligger sådär fint och man kan göra en fotografering. Som tur är behöver man inte ha snö på bilderna för att få riktig vinterkänsla. Ibland räcker det att frosten bara bitit litegrann i ängsgräset för att det ska bli lite vitt, och det ger en så fin effekt på bild med ett väldigt fint ljus. Återigen, ta en titt på bilderna på Eliza längst ner. Färgerna och ljuset är minst lika bra som snö! Vintern kan bjuda på otroligt vackert ljus och därmed riktigt fina bilder!

Har ni ytterligare frågor eller vill boka en fotografering nås jag på info@juliaekmanphotography.se.

b1

b2

b7

Nyårslöften – och bilder på Eliza

Fortsätta träna yoga varje dag, resa mer och blogga oftare – mina nyårslöften inför år 2015.

Så jag tänkte att jag går ut starkt och inleder år 2015 med ett blogginlägg fullt med bilder på sötaste Eliza och mamma Sebahat som jag fotograferade strax innan jul, i samband med Elizas ettårsfotografering. Vilket ljus vi hade den förmiddagen! Så mjukt och fint – passade perfekt till Elizas pastellfärgade kläder. 

För att lättare komma igång med bloggandet igen, undrar jag ju förstås vad ni helst vill se i bloggen? Fototips, mer behind the scenes från fotograferingar? Hör gärna av er till mig eller lämna en kommentar till inlägget här eller på Facebook.

b2

b3

b1

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

Gott nytt år!

2014 – vilket år! Året jag startade eget företag, 5 månader innan studenten. Jag har fått medverka i radio och prata om mitt fotograferande, och håll i en fotoutställning. Jag har fått träffa barn som fått mig att vika mig dubbel av skratt, förväntansfulla studenter och härliga, knasiga brudpar. Vilket grymt jobb jag har!

Tack till alla kunder, följare och alla ni andra som hjälpte till att göra mitt fotoår helt fantastiskt! År 2015 väntar fler spännande uppdrag och projekt, och det ska bli så kul att se vart fotograferandet tar mig det här året.

Hoppas ni får en fantastisk dag och kväll, och ett riktigt gott nytt år!

b5

John & Amanda

 En dimmig decemberförmiddag träffade jag John och Amanda och deras föräldrar för en fotografering. Trots det ruggiga vädret var ljuset ljuvligt, och vi fick många fina bilder med oss hem. Och bilderna blev till en uppskattad julklapp! Mission accomplished, med andra ord.

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

Familjen Strand

 Här kommer ännu fler av de bilderna jag visade en sneakpeek på innan jag åkte. En hemma-hos-fotografering med familjen Strand i, hemma i deras trädgård. Det är inte klokt vilket underbart ljus de hade hemma hos sig. Jag skojade om att jag skulle ha alla mina fotograferingar i deras trädgård framöver. Och ju mer jag tänker på det och tittar på deras bilder, desto mer och mer lockande blir det, haha!

Ta en titt på två väldigt vackra systrar, deras goa föräldrar och det magiska ljuset i deras trädgård!

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

 

Majken & Elsa

 Det finns vissa fotograferingar som bara sätter sig lite extra i hjärtat, och fotograferingen med Majken och Elsa var precis en sådan. En timmes bus, gapskratt, lövkastning och kramar. Så himla goa tjejer! Behöver jag säga att jag log mig igenom hela redigeringen?

Här kommer mina favoritbilder!

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

Kenneth ♡ Evelina

Tidigare i höst, på en av årets sista sköna dagar, träffade jag Kenneth och Evelina för en fotografering i Nolhagaparken i Alingsås. Evelinas fina mage skulle förevigas, och även lilla vovven fick vara med på en bild.  Jag tycker det är riktigt kul när det finns en personlig prägel på bilderna! En ärvd brosch, pappas gamla barnskor, eller ja, som i det här fallet: familjens lurviga älskling.

Ikväll publicerar jag det sista blogginlägget innan min Sydafrikaresa, och då är det sötaste systrarna Majken och Elsa som står på tur. Missa inte det!

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

Filippa & Alexander

Dagarna som kommer är det leverans, leverans och leverans som gäller! Bland annat har jag precis postat bilderna till föräldrarna till de här två godingarna, Filippa och Alexander.

Många av de höstbilder jag tagit kommer bli julklappar till släktingar, så därför kan jag inte visa er så många bilder på Facebook och här på bloggen. Men efter jul, ojojoj vad jag har fina bilder att visa!

Tills dess, ta en titt på goaste Filippa och Alexander och det magiska ljuset!

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

Ivar & Malte

 I början av höstsäsongen träffade jag Ivar och Malte med familj. Det är lite sorgligt att årets höstfotograferingar börjar lida mot sitt slut – i år har det verkligen varit en fantastiskt fin höst! Nu väntar november och nya äventyr; snart åker jag (och kameran) till Afrika!

b1

b2

b3

b4

b10

b5

b6

b7

b8

b9

b11

Melina & Ellen

 Det finns fotograferingar där bara allt klaffar.

Inför den här fotograferingen hade vi först rätt mycket otur, och ställde in på grund av dåligt väder. Men när fotograferingen äntligen blev av föll verkligen allt på plats! Det blev en underbar varm sensommarkväll, fantastiskt ljus och två otroligt fina barn som bara skrattade sig igenom en hel fotografering. Det är kvällar som dessa det är lätt som en plätt att vara barnfotograf!

Här kommer några favoritbilder!

b1

b2

b15

b7

b8

b3

b6

b4

b5

b9

b10

b11

b13

b12

b14

 

 

 

 

 

Hemma hos Josephine

 Ibland behöver man verkligen inte åka långt för att hitta en riktigt bra fotoplats. Inför fotograferingen med lilla Josephine höll vi till på baksidan av familjens hus, och titta så bra det funkade! Och har ni sett så söt Josephine är?

(Ett tips till er som vill ha egna photoshoots hemma på gräsmattan: Välj en plats med jämn skugga och undvik röriga bakgrunder. Här låg Josephine i skuggan från garaget, och i bakgrunden har vi en häck.)

b1

b2

b3

b4

b6

b7

b8

b9

b5

Malin ♡ Kristian – Orust

 Solen sken oavbrutet den junidag då Malin och Kristian sa ja till varandra. Ett fantastiskt par, en fantastisk miljö. Ja, en fantastisk dag på Orust helt enkelt. Ta en titt på bilderna!

Tack för att jag fick föreviga er dag, Malin och Kristian. Och ett extra tack till min assistent Linnéa som gjorde ett utomordentligt jobb. ♡ 

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

b12

b13

b14

b15

b16

b17

b18

b19

b20

b21

b22

b23

b24

b25

b26

b27

b34

b28

b29

b30

b31

b32

b33